Om Filibabba

KOLA ”Salted Caramel” på utrikiska.

Filibabba-kolor kokas på de bästa råvaror jag hittar – färskt smör, färsk grädde och fint socker får bubbla tills det blir en vacker bärnstensfärg. Sedan smaksätts de efter inspiration på både enkla sätt (havssalt – finns det något mer lyckat i sin enkelhet?) och /eller på lite mer annorlunda sätt som Japanskt Matchaté, Thailändskt te eller kaffe från Vietnam som har sin egna säregna smak, men även kaffe från Afrika eller Centralamerika, givetvis rostat av de bästa rostarmästarna. Det är såååå gott!

Det är viktigt att konsistensen blir så där perfekt hårdmjukseghårdmjuk och att smaklökarna får dansa. Det ska vara milt och starkt och sött och inte för sött, inte för milt, inte för starkt och emellanåt lite syrligt, som hallon- eller jordgubbskolan till exempel – hur gott som helst.

Det gör inte heller den försiktiga lakrits/vit choklad-kolan. Eller chokladkolan med havssalt. Eller chokladkolan med en hint av kaffe. Eller vaniljkolan med havssalt = Salted Caramel – Magical goodness – var det någon som kallade den. Och vet du, det stämmer faktiskt. Det är något magisk gott över de här dundergoda kolorna. Det kanske är därför namnet är så passande: [Mums]filibabba – för det är precis vad de är.

När man kokar kola i små satser på riktigt smör, pinfärsk grädde, vackert socker och utan tillsatser och konserveringsmedel – då blir det fantastiskt gott. Smaksätter man sedan med riktiga grejor som t ex. te av utmärkt kvalitet, nyrostat kaffe, färsk riven ingefära, bourbonvanilj, havssalt, mörk kakao, lakritsrot, färska hallon och len choklad – jamen, blir det bättre egentligen? Antagligen inte.
[Mums]filibabba – inte vilken kola som helst.